Днес президентите Джо Байдън и Юн Сук Йол ще подпишат споразумение,

...
Днес президентите Джо Байдън и Юн Сук Йол ще подпишат споразумение,
Коментари Харесай

САЩ изпращат ядрени балистични подводници на Корейския полуостров

Днес президентите Джо Байдън и Юн Сук Йол  ще подпишат съглашение , което включва проекти американските нуклеарни подводници да дебаркират в Южна Корея за първи път от повече от 40 години, явна проява на поддръжка за Сеул на фона на възходящата угриженост по отношение на нуклеарните закани от Северна Корея Това настояват високопоставени чиновници на администрацията на Байдън, предава „ Асошиейтед прес “.

Планираните визити на докове са основен детайл от това, което се назовава „ Вашингтонската декларация “ , целяща да възпре Северна Корея от осъществяване на нахлуване против нейния комшия. Той се разкрива, до момента в който Байдън е хазаин на Юн за държавно посещаване в миг на нараснало безпокойствие и за двамата водачи по отношение на нараствания ритъм на проби на балистични ракети от Северна Корея през последните няколко месеца.

Тримата висши чиновници на администрацията на Байдън, които осведомиха репортерите при изискване за анонимност преди формалното известие, споделиха, че сътрудниците на Байдън и Юн са работили по детайлите на проекта от месеци и се съгласиха, че „ инцидентни “ и „ доста ясни демонстрации на силата “ на разширените благоприятни условия за въздържане на Съединени американски щати трябваше да бъде значителен аспект от съглашението.

Споразумението има за цел да разсее опасенията на Южна Корея по отношение на нападателната стратегия за нуклеарни оръжия на Севера и да защищити страната от рестартиране на личната си нуклеарна стратегия, от която се отхвърли преди близо 50 години, когато подписа Договора за неразпространение на нуклеарно оръжие. Съединени американски щати и Южна Корея също биха координирали по-задълбочено тактиката за нуклеарен отговор при положение, че Северът нападна Юга – само че оперативният надзор върху такива оръжия ще остане под контрола на Съединени американски щати и никакви нуклеарни оръжия не се разполагат по крайбрежията на Южна Корея.

Споразумението също по този начин приканва армията на Съединени американски щати и Южна Корея да ускори взаимното образование и да интегрира по-добре южнокорейските военни активи в взаимните старания за стратегическо въздържане. Като част от декларацията, Южна Корея ще удостовери уговорката си към Договора за неразпространение на нуклеарни оръжия , съглашение, подписано от няколко огромни нуклеарни и неядрени сили, които дадоха обещание съдействието си за прекъсване на разпространяването на нуклеарни технологии, издадоха чиновниците.

Като претендент за президент предходната година, Юн заявява, че ще призове за засилено разполагане на американски бомбардировачи, самолетоносачи и нуклеарни подводници в Южна Корея, защото желае да предложи по-твърд отговор на заканите на Севера от своя предходник Мун Дже-ин.

В разгара на Студената война в края на 70-те години на предишния век американските подводници с нуклеарни балистични ракети правеха чести визити на пристанища в Южна Корея, от време на време две до три визити на месец, съгласно Федерацията на американските учени. Това беше интервал, когато Съединени американски щати имаха стотици нуклеарни бойни глави , ситуирани в Южна Корея. Но през 1991 година Съединените щати изтеглиха всичките си нуклеарни оръжия от Корейския полуостров, а на идната година Сеул и Пхенян подписаха взаимна декларация, в която се ангажираха, че „ никой няма да тества, създава, създава, получава, има, съхранява, разпростира или употребява нуклеарни оръжия “. Но защото Северът неведнъж нарушаваше взаимната декларация през годините, в Южна Корея се усили поддръжката за Съединени американски щати да върнат нуклеарните оръжия в страната.

Един чиновник на администрацията на Байдън предизвести, че е „ кристално ясно “, че няма проекти от администрацията за „ връщане на тактическо или различен тип нуклеарно оръжие на Корейския полуостров “ . Вместо това чиновници на администрацията споделиха, че плануват визитата на подводници с балистични ракети да бъде последвано от по-редовно разполагане на активи на Съединени американски щати като бомбардировачи или самолетоносачи в Южна Корея.

Нарастващите нуклеарни закани от страна на Северна Корея, дружно с опасенията по отношение на военната и икономическата неотстъпчивост на Китай в района, тласнаха администрацията на Байдън да разшири своя азиатски съюз. За тази цел Байдън хвърли доста внимание на Юн, както и на японския министър председател Фумио Кишида . Следващата седмица Байдън ще бъде хазаин на президента на Филипините Фердинанд Маркос младши за диалози в Овалния кабинет.

През миналата година Северна Корея непрестанно уголемява нуклеарния си боеприпас, до момента в който Китай и Русия неведнъж блокират ръководените от Съединени американски щати старания за стягане на глобите против Севера поради неговия бараж от неразрешени ракетни проби.

Засилените тествания от Северна Корея включват полетно тестване на междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво за първи път по-рано този месец. Неотдавнашният тест се преглежда като вероятен пробив в напъните на Севера да придобие по-мощно, по-трудно за разкриване оръжие, ориентирано към континенталните Съединени щати.

Освен нуклеарното въздържане , Байдън и Юн и техните помощници също се чака да обсъдят продължаващата война на Русия в Украйна. Администрацията на Байдън похвали Южна Корея за изпращането на към 230 милиона $ филантропична помощ на Киев, само че Байдън би приветствал Сеул да поеме още по-голяма роля в подпомагането на украинците да отхвърлен Русия.

Посещението на Юн идва единствено седмици след приключването на десетки строго секретни документи, които усложниха връзките със съдружниците, в това число Южна Корея. Докладите, прегледани от Асошиейтед прес, демонстрират, че Съветът за национална сигурност на Южна Корея се е спречкал със Съединени американски щати при започване на март поради американско искане да даде артилерийски муниции на Украйна .

В документите, в които се цитира отчет на сигналното разузнаване, се споделя, че тогавашният шеф на NSC Ким Сунг-хан допуска опцията за продажба на 330 000 патрона от 155 мм муниции на Полша, защото крайната цел на Съединените щати е бързото снабдяване на боеприпасите в Украйна.

Един чиновник на администрацията на Байдън удостовери, че Байдън възнамерява да беседва с Юн за „ какво значи всички съдружници с еднообразно мислене да продължат да поддържат Украйна “ и да попита южнокорейския водач „ по какъв начин може да наподобява бъдещето на тяхната поддръжка “ .

Освен диалозите си в сряда, Байдън и Юн би трябвало да бъдат домакини на взаимна конференция. Вечерта Байдън и първата дама Джил Байдън ще почетат Юн и брачната половинка му Ким Кеон Хи за държавна вечеря в Белия дом .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР